Njemačko selo napravilo vlastitu širokopojasnu mrežu

 

Njemačko selo napravilo vlastitu širokopojasnu mrežu

Stanovnici Löwenstedta uspjeli su prikupiti oko 3,4 milijuna dolara za ovaj projekt, te sada imaju brzi pristup internetu putem vlastite širokopojasne veze.

Selo, koje je locirano samo 30 km od granice s Danskom, bilo je previše izolirano da bi privuklo pozornost velikih pružatelja Internet usluga. Veza je bila spora i nepouzdana, ali zahvaljujući vlastitom trudu uspjeli su napraviti mrežu koja im omogućuje brzo skidanje podataka. To znači da im se brzina skidanja podataka povećala čak 240 puta.

Osnovanu kompaniju mještani su nazvali Citizens’ Broadband Network (BBNG) i trenutno imaju 925 dioničara koji su mještani Löwenstedta i okolnih sela.

Kako bi projekt učinili isplativim, 94 posto domaćinstava obvezalo se potpisati ugovore na dvije godine prije nego je projekt bio gotov.

Premali smo. Bez naše inicijative bili bismo zaboravljeni,” govori mještanin Peter Cook. On također vjeruje kako će Internet njegovim roditeljima poboljšati pristup tele-zdravstvenim uslugama.

Ovaj pothvat je nešto što svi zajedno trebamo pozdraviti. Narod je rekao svoje želje i brzi Internet je bio na vrhu liste zahtjeva.

shutterstock_133634741

 

Hrvoje Krpan

Neznanje je pogonsko gorivo znanosti

You may also like...