Potresna priča astronauta Vladimira Komarova

Ruska letjelice Soyuz najdugovječnija je letjelica u čitavoj povijesti svemirskih letova. Razvijena je ranih šezdesetih godina prošlog stoljeća kako bi dala kozmonautima više kontrole u svemiru. Soyuz može primiti tri čovjeka te možemo reći kako je riječ o letjelici koja je tokom godina stekla kultni status. Prvi Soyuzi ipak nisu bili toliko pouzdani.

Soyuz 1 je bio let s posadom u sklopu Sovjetskog svemirskog programa. Letjelica je lansirana u orbitu 23. travnja 1967. s astronautom Vladimirom Komarovim. Ovo je ujedno bio prvi let nove letjelice s ljudskom posadom iz serije Soyuz. Prema planu Soyuz 1 se u orbiti trebao susresti sa Soyuzom 2, razmijeniti posadu i vratiti se na Zemlju.

Od samog početka leta misija je bila opterećena problemima. Na kraju se odustalo od lansiranja Soyuza 2, a Soyuz 1 se po žurnom postupku trebao vratiti na Zemlju nakon samo 18 orbita. Orijentirajući se prema Mjesecu, Komarov je uspio ručnim komandama uključiti motore za povratak na Zemlju.

Nažalost, prilikom otvaranja padobrana došlo je do zapetljavanja užeta i padobran se nikada u potpunosti nije otvorio. Kapsula je udarila u tlo brzinom od 140 km/h pri čemu je poginuo astronaut Vladimir Komarov. Ipak, on se ne smatra prvim čovjekom koji je poginuo u svemiru budući da je njegova smrt uslijedila tek nakon sudara sa zemljom.

Zanimljivo je da su inženjeri i konstruktori prijavili 203 greške na letjelici, ali politički vrh ih je ignorirao i požurio lansiranje unatoč tehničkim nedostatcima.

[su_youtube url=”https://www.youtube.com/watch?v=3Z_m7onLw74″] [su_youtube url=”http://youtu.be/WM8iVi8t6Nk”][/su_youtube]

Posljednje riječi Vladimir Komarova

Izvor/dodatno čitanje:

Jaime Trosper, The Heartbreaking Story of Vladimir Komarov, fomquarkstoquasars.com, 2014.

Amy Shira Teitel, Cosmonaut Vladimir Komarov Screamed Until He Hit the Earth, motherboard.vice.com, 2012.

M.A. , Na današnji dan 1967. stradala prva osoba prilikom leta u Svemir, bljesak.info, 2012.

Hrvoje Krpan

Neznanje je pogonsko gorivo znanosti

You may also like...