Pogledajte „Star Stuff“, domaći video uradak koji slavi život Carla Sagana

Malo je filmova koji slave znanost i astronomiju. Još je manje takvih filmova koji su djelo domaćih entuzijasta, a kada znamo da kratkometražni film „Star Stuff“ trenutno hvale neki od najvećih popularizatora znanosti, sa sigurnošću možemo reći da pred sobom imamo nešto posebno.

Kratkometražni film „Star Stuff“ (hrv. „Zvjezdana tvar“)  slavi život velikog astronoma Carla Sagana. Čovjek koji je svojim životom zadužio generacije  budućih znanstvenika tako je dobio dostojnu ekranizaciju u režiji Ratimira Rakuljića.

U desetominutnom filmu, sačinjenom od odličnih scena i animacija, svjedočimo odrastanju Carla Sagana. Uz impresivne kadrove film prati i odlična glazbena podloga koju ćete zasigurno slušati i nakon što odgledate film.

Richard Dawkins i Michael Shermer oduševljeni filmom

I dok domaća javnost tek dolazi u kontakt s filmom „Star Stuff“, neki od najvećih popularizatora znanosti putem Twittera su iznijeli svoje mišljenje. Slavni biolog Richard Dawkins tako film naziva šarmantnim i nadahnjujućim, dok kolumnist Scientific Americana i vjerojatno najpoznatiji skeptik današnjice, Michael Shermer, film naziva prekrasnim.

Razgovor s Ratimirom Rakuljićem

Ovakav projekt mora biti djelo istinskog zaljubljenika u astronomiju, stoga smo zamolili Ratimira Rakuljića da za Znanost Blog odgovori na par pitanja o filmu te našim čitateljima pobliže dočara svoj rad, ljubav prema Carlu Saganu i sami projekt.

Možeš li nam se predstaviti, reći nam čime se baviš i svoje prijašnje projekte?

Zovem se Ratimir Rakuljić i rođen sam 1984. godine u Zagrebu. Bavim se režijom i vizualnim efektima, a to je nešto čime sam “opsjednut” od djetinjstva. Tako sam po završetku studija Inženjera medicinske radiologije karijeru ipak nastavio graditi dalje od zdravstva, u filmskom svijetu.

Osim na brojnim kratkim filmovima i reklamama, sudjelovao sam na realizaciji vizualnih efekata za HRT-ovu dramsku seriju “Crno-bijeli svijet”, te nadolazećim cjelovečernjim filmovima Zrinka Ogreste i Snježane Tribuson. Od inozemnih projekata izdvojio bi norvešku seriju “Lilyhammer”.

Kao autor potpisujem prvu domaću znanstveno-fantastičnu web seriju, “Jugoistočno od razuma”, čija je prva sezona doživjela premijeru potkraj 2013. godine.

Sve u svemu, nikad dosadno.

Kada je započelo tvoje zanimanje za astronomiju?

Teško je odrediti jedan trenutak, isto kao i za ljubav prema filmu, ali rekao bi da je sve krenulo negdje u doba rane osnovne škole. Naime, odmalena sam zaljubljenik u znanstvenu fantastiku, svemirska putovanja su vječito bila u centru mojih maštarija, a “Kozmos” Carla Sagana sam prelistavao puno prije nego sam ga mogao u potpunosti razumjeti.

Srećom, u mojoj osnovnoj školi – O.Š. Dragutina Kušlana (ista gdje su snimani Smogovci) – predavala je fantastična profesorica, Ana Kovačićek. Ona je bila profesorica matematike i velika zaljubljenica u astronomiju, koju je vodila kao izvannastavnu aktivnost. Čim sam čuo da se može upisati astronomija, to je bilo to! Kroz taj predmet sam imao prvi kontakt sa zvjezdarnicom, planetarijem, praktičnim promatranjima i samim konceptom znanosti u praksi. To su bila vrijedna iskustva koja su mi ostala u lijepom sjećanju.

Kad bi svako dijete za svog školovanja imalo uz sebe nekoga poput Carla Sagana i Ane Kovačićek, civilizacija bi drugačije izgledala.

Po čemu je Carl Sagan poseban za tebe?

Carl Sagan je, prije svega, vrhunski popularizator znanosti. Postoje brojni autori koje jako cijenim, ali malo tko ima Saganov smisao za predstavljavanje naprednih koncepata široj publici, a bez da znanost pritom svede na razinu popratne trivije.

Zatim, tu je i filozofija humanizma koja je prožeta kroz kompletan Saganov opus i isprepletena znanstvenom prozom. Ta kombinacija nerijetko zna zvučati vrlo poetično, a možda je baš to ono što ga čini posebnim.

Najviše od svega, kroz njegova djela naučio sam mnogo o povijesti, filozofiji, znanosti i – nedvojbeno najvažnije – zašto je znanje uopće važno, kamo vodi i što sa sobom donosi.

Kad bi svako dijete za svog školovanja imalo uz sebe nekoga poput Carla Sagana i Ane Kovačićek, civilizacija bi drugačije izgledala.

S kim si sve surađivao na projektu? Možeš nam nešto reći o pjesmi „Sky Calls To Us“?

Na “Zvjezdanoj tvari” sam surađivao sa brojnim domaćim filmskim profesionalcima – s nekima sam već neko vrijeme htio raditi, pa sam samo čekao priliku, a s nekima sam pak imao odličnu suradnju na prethodnim projektima.

Tako je, primjerice, Kenley Kristofferson – kompozitor iz Winnipega u Kanadi – realizirao glazbu. On je već ranije pisao glazbu inspiriranu Saganom, pa sam ga tako i upoznao.

Pjesma je Dorisin autorski rad. (…) Samo ću reći da sam očekivao puno, a ona je svejedno nadišla moja očekivanja.

Mladi glumci, Domagoj Čulina i Luka Šatara, ne samo da su zaista nalik Carlu Saganu u tim vremenima, nego su i pravi profesionalci. Ovdje se radilo o dugim i katkad tehnički vrlo zahtjevnim snimanjima, ali glumci su sve spremno dočekali, kao i ekipa iza kamere.

Tu je moja vrijedna ekipa serije “Jugoistočno od razuma”: montažerka Monika Drahotuski i dizajner zvuka Andrej Smoljan, koji su sa mnom i producirali film, a pjesmu “Sky Calls To Us” napisala je i otpjevala Doris Teur, glavna glumica iz serije.

Pjesma je Dorisin autorski rad. Dok je film još bio u nastanku, dao sam joj da pročita scenarij i rekao da ima kreativnu slobodu. To nije bio nikakav rizik jer poznajem Doris i znam da je fantastična autorica i pjevačica. Samo ću reći da sam očekivao puno, a ona je svejedno nadišla moja očekivanja.

Pogledajte film “Star Stuff”

***

Pjesma: Doris Teur – Sky Calls To Us

Iza scene: Star Stuff: Behind the scenes

Posjetiti službenu stranicu www.ratimir.com

Pročitajte još:

Svi smo mi zvjezdana prašina?!

Hrvoje Krpan

Neznanje je pogonsko gorivo znanosti

You may also like...