Pozadina misterioznih zvukova

Pozadina misterioznih zvukova

Diljem svijeta pojavljuju se čudni, zujajući zvukovi koje je teško objasniti. Što ih uzrokuje? Ne brinite, znanost ima odgovore… Makar na neka od njih.

Selo Hythe u Engleskoj dobilo je neočekivanu pozornost prošle godine. Misteriozni zvukovi onemogućavali su miran san lokalnim stanovnicima. Zvuk niske frekvencije bio je toliko neugodan da su neki od stanovnika napustili svoje domove. U isto vrijeme, nadležne službe neuspješno su tražile uzrok neugodnih zvukova.

Slučajevi poput ovoga nisu isključivo specifični za Veliku Britaniju. Bizarna zujanja povaljuju se diljem svijeta, dok neka od njih mogu uzrokovati krvarenje iz nosa.

Povremeno postoji razumno objašnjenje, kao što je ono za slučaj misterioznih zvukova iz 2005. Oni su  bili posljedica eksplozije u rafineriji Buncefield u Velikoj Britaniji. Zvukovi su se čuli na udaljenostima većim od 200 km od centra eksplozije.

Iznenadili bi se koliko daleko mogu putovati zvukovi niske frekvencije,“ govori Trevor Cox, profesor zvučnog inženjeringa na Sveučilištu Salford.

To je razlog zašto sa udaljenog glazbenog festivala prvo čujete bas.

U nastavku pročitajte 3 slučaja misterioznih zvukova i saznajte koji od njih su razriješeni, a za koje znanstvenici još uvijek nemaju odgovor.

Zujanje u selu Hythe

Gdje? Hythe, Velika Britanija; Kada? Gotovo svake noći nakon 22 sata, u 2013.

Kada su se stanovnici Hythea počeli žaliti zbog nesnosnih zvukova, kao mogući uzrok zujanja mnogi su okrivili radove u obližnjoj luci Southampton. Ipak, nakon nekog vremena glava sumnja pala je na veoma neočekivane krivce – zaljubljene ribe. Neki znanstvenici predložili su kako je zujanje prouzrokovao mužjak midshipman ribe, za kojeg se zna kako proizvodi duboke tonove kako bi privukao ženku.

url

Slika: Riba midshipman 

Zvukovi koje proizvodi ta riba pojačavaju se kako ona nailazi na konkurenciju drugih mužjaka. Mnogi vjeruju kako su upravo ti zvukovi dovoljno glasni da svakodnevno ometaju stanovništvo Hythea.

Konačan zaključak još nije donesen, debata oko zvukova u Velikoj Britaniji i dalje se nastavlja.

Nisam vidio nikakve konkretne dokaze da prihvatim ili odbijem teoriju o ‘zaljubljenim ribama’,“ govori Ben Wilson, jedan od znanstvenika koji radi na ovom problemu.

Zvuk koji proizvodi midshipman riba poslušajte ovdje.

Misterija iz Novog Meksika

Gdje? Taos, Novi Meksiko; Kada? S prekidima od 1992.

Svega 2% stanovnika Novog Meksika (savezna država u jugozapadnom SAD-U) moglo je čuti misteriozne zvukove. U 1993., Kongres Sjedinjenih Američkih Država poslao je tim stručnjaka da istraži uzrok zvukova. Oni su zaključili kako su glavni uzroci zvukova vojne instalacije ili seizmički događaji.

Novije istraživanje iz 2008. zaključilo je da bi sudaranje oceanskih valova moglo kreirati malo podrhtavanje koje može prevaliti velike udaljenosti.

Neki znanstvenici fokusirali su se na proučavanje 2% stanovništva koji čuju te zvukove. Oni su 2003. zaključili kako ljudi između 50 i 70 godina znatno češće čuju zvukove od ostatka populacije.

I dok je zujanje u ušima odbačeno, neki vjeruju kako promjene u uhu koje dolaze sa starenjem mogu promijeniti percepciju nisko frekventnih zvukova.

Podvodno zujanje iz Pacifika

Gdje? Južni Pacifik, Kada? Sezonski između 1991. i 1998.

Prije 23 godine, znanstvenici iz Američke nacionalne oceanske i atmosferske organizacije (NOAA) uočili su čudan podvodni zvuk. Tokom vremena uočili su kako zvukovi variraju sezonski, iako nisu bili sigurni varira li sami izvor ili način na koji ocean prenosi zvuk.

Buka je zabilježena širom Pacifika, a kao ishodišna točka zabilježen je dio Južnog Pacifika između Novog Zelanda, Antartika i Čilea.

To područje poznato je po podzemnim vulkanima i iako je ustanovljeno da su oni najvjerojatniji uzročnici zujanja, misteriozni zvukovi nestali su 1998. bez ikakvog konkretnog objašnjenja.

Hrvoje Krpan

Neznanje je pogonsko gorivo znanosti

You may also like...