Zjenice predviđaju budućnost

Zjenice predviđaju budućnost

Želite li čitati misli drugih ljudi? Pogledajte u njihove oči. Zjenica osobe koja će odgovoriti potvrdno na postavljeno pitanje povećati će se više od zjenice osobe koja će na isto pitanje odgovoriti negativno.

Uobičajeno, zjenice se šire kada je osoba u tamnom prostoru. To proširenje omogućava veći primitak svjetlosti koji osigurava bolji vid. No, veličina zjenice također se može mijenjati razinom signalizacijske kemikalije koja se proizvodi u našem mozgu.

U istraživanju objavljenom prošlog tjedna u časopisu „Proceedings of the National Academy of Sciences“  znanstvenici su promatrali zjenice 29 osoba koje bi pritisnule „Da“ ili „Ne“ gumb kako bi odgovorili na postavljeno pitanje. Kada bi osoba odlučivala kako će odgovoriti na pitanje – neposredno prije nego bi pritisnula gumb – njena zjenica bi se povećala.

Veličina zjenice dodatno bi se povećala prilikom potvrdnog odgovaranja ukoliko bi osoba do tada pretežno bila sklonija negativnim odgovorima.

Ovi pronalasci zasigurno će dodatno unaprijediti mnoga sociološka i psihološka istraživanja.

url

Izvor/dodatno čitanje:

Jan Willem de Gee, Tomas Knapena i Tobias H. Donner, Decision-related pupil dilation reflects upcoming choice and individual bias, Proceedings of the National Academy of Sciences, 2014.

Sarah C. P. Williams, ScienceShot: Pupils Predict the Future, Science AAAS, 2014.

Hrvoje Krpan

Neznanje je pogonsko gorivo znanosti

You may also like...