Skydivera zamalo udario meteorit

Skydivera zamalo udario meteorit

Snimka je napravljena 2012. od strane kamere koja je bila na kacigi Norvežanina Andresa Helstrupa. Stručnjaci iz Prirodno-povijesnog muzeja u Oslu tvrde kako je riječ o meteoritu.

Ne može biti ništa drugo. Oblik je tipičan za meteorit –  s jedne strane imamo svježu frakturu, dok je druge strane zaobljeni kamen“- govori geolog Hans Amundsen.

Kada meteorid dođe do Zemljine atmosfere, on prouzroči liniju svjetla koju popularno nazivamo „zvijezda padalica“. Nakon nestanka svjetla, ostaci koji dođu do površine Zemlje ulaze u tzv. „mračni let“. Riječ je o stanju u kojem meteorit više ne pada pod kutom nego u ravnom padu dolazi do zemlje.

Nitko nikada nije uspio snimiti meteorit u ‘mračnom letu’, ovo je prvi takav snimak,“ govori Amundsen. On vjeruje kako je meteorit dio većeg kamena koji je eksplodirao na naekoliko desetaka kilometara iznad Norveške, te da je padao brzinom većom od 300 km/h.

Evo kratke verzije videa (i slika) :

Ipak, ne slažu se svi da je riječ o djelu meteorita. Web–stranica io9 objašnjava kako je riječ o kamenu koji je zapeo u padobranu za vrijeme priprema za skok. Prema njima, objekt nema dovoljno veliku brzinu da bi bila riječ o meteoritu.

U e-mailu za Huffington Post, Helstrup je potvrdio kako je riječ o autentičnom videu, rekao je: „Mogu vam garantirati kako su video i priča stvarni, snimljeni upravo onako kako su se dogodili. Svjestan sam da je prvi april bio prije tri dana, ali ovaj snimak nema nikakve veze s tim danom.

Priča je jednako nevjerojatna meni kao i drugima,“ Helstrup nastavlja.

Usprkos naporima, nitko do sada nije uspio pronaći kamen. U svrhu potrage čak je lansirana i web stranica na kojoj se može doći do informacija koje će vam poslužiti prilikom potrage.

Izvor/dodatno čitanje:

Janet Fang, Skydiver Almost Hit by Meteorite, IFLScience.com, 2014.

Hrvoje Krpan

Neznanje je pogonsko gorivo znanosti

You may also like...