Tragedija u tvorinici Volkswagena: Robot ubio zaposlenika

Robot u Volkswagenovoj tvornici automobila usmrtio je radnika. Dvadesetdvogodišnja žrtva bila je dio tima koji je slagao stacionarnog robota koji ga je potom udario u prsa i zdrobio uz metalnu ploču. Do fatalne nesreće je došlo u ponedjeljak u tvornici u Baunatalu u Njemačkoj, oko 100 kilometara sjeverno od Frankfurta.

Glasnogovornik Volkswagena Heiko Hillwig priopćio je kako prvotni rezultati istrage pokazuju da je riječ o ljudskoj pogrešci radije nego problemu s robotom.Robot koji je usmrtio čovjeka napravljen je kako bi uzimao dijelove automobila i postavljao ih na vozilo na produkcijskoj traci.

Tužiteljstvo trenutačno procjenjuje hoće li protiv kompanije podići tužbu za smrt radnika. Inače, nesreće povezane s tvorničkim robotima su vrlo rijetke u Europi jer se produkcijska linija nalazi iza sigurnosnih kaveza upravo kako bi se spriječio kontakt s ljudima.

Nova generacija lakih robota, osmišljenih u Volkswagenu, trebali bi raditi zajedno s radnicima bez ikakvih mjera sigurnosti. Međutim, Hillwig je snažno naglasio kako u ovoj nesreći nije riječ o spomenutim novim modelima.

Sarah O’Connor na Twitteru: Stroj ubio čovjeka

Korisnica Twittera Sarah O’Connor iz Londona, inače dopisnica za Financial Times, među prvima je na popularnom društvenom mikroblogerskom servisu objavila informaciju o smrti radnika u Volkswagenovoj tvornici.

Međutim, Sarah nije očekivala da će njezin tweet vrlo brzo postati viralan.

Naime, njezino je ime slično imenu hollywoodske junakinje u popularnom znanstveno-fantastičnom serijalu Terminator. Sarah Connor se tijekom više filmova bori s strojevima ubojicama iz budućnosti kako bi spasila ljudski rasu.

Ne znajući to,  Sarah O’Connor nije razumjela čemu tolika aktivnost na njezinoj objavi te zašto drugi Twitteraši neprestano spominju Skynet – filmska umjetna inteligencija iz budućnosti koja želi istrijebiti ljude.

Izvor: Jutarnji

Hrvoje Krpan

Neznanje je pogonsko gorivo znanosti

You may also like...