Kuba uspješno eliminirala prijenos HIV-a od majke na bebe

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) je potvrdila kako je Kuba postala prva država koja je uspješno eliminirala prijenos HIV (Virus humane imunodeficijencije) virusa i sifilisa od majke na dijete.

„Ovo je jedno od najvećih zdravstvenih pothvata,“ izjavila je Margaret Chan, direktorica Svjetske zdravstvene organizacije. Najbolje od svega je to što je ovaj uspjeh postignuti relativno jednostavnim strategijama: boljim testiranjem i tretmanom budućih roditelja te pružanjem mogućnosti zaštite beba metodama hranjenja uz pomoć bočice i rađanjem carskim rezom.

Kuba je sve te tretmane učinila lako dostupnima i izrazito jeftinima tako da su oni postali normalnim dijelom tretmana svih trudnih žena.

„Ovo je značajna pobjeda u našoj dugoj borbi protiv HIV-a i seksualno prenosivih bolesti, a ujedno i važan korak prema kreiranju generacije bez AIDS-a,“ izjavia je Chan. „Čini se kako je moguć kraj epidemije AIDS-a.“

Procjenjuje se kako širom svijeta, tokom jedne godine, 1,4 milijuna HIV pozitivnih žena ostane trudno. Bez intervencije one imaju 15-45 postotnu šansu prenošenja virusa na svoju djecu. Zaraza se događa dok je dijete u maternici, prilikom poroda ili dojenjem. Šansa za prijenos virusa pada na 1% ukoliko majka i dijete prime anitretrovirus.

Hrvoje Krpan

Neznanje je pogonsko gorivo znanosti

You may also like...