Zašto istražujemo svemir?

 

Zašto istražujemo svemir?

Pitanje iz naslova jedno je od onih kojega se ne možemo tako lako riješiti. Kada god dođe do velikih astronomskih uspjeha ili padova pitanje se iznova aktualizira i dežurni skeptici su tu da upute kritiku. Iznimka nije bio niti nedavni veliki uspjeh Europske svemirske agencije (ESA -European Space Agency). Uistinu, čemu trošenje tolikih milijuna u istraživanje svemira? Odgovor na ovo pitanje pokušao je dati David Shukman, znanstveni urednik BBC-a. Pročitajte njegov osvrt koji je objavljen u magazinu BBC Science and Technology.

Na dan kada je svemirski brod Europske svemirske agencije, Rosetta, ostvario nevjerojatan podvig ulaska u orbitu kometa, dobio sam mali zabrinutog čitatelja koji se žalio na neisplativost milijardu funti vrijednog projekta. “Kakvu korist možemo dobiti iz ovog projekta?”

Ovaj upit zaprimio sam dok sam se nalazio u operacijskom centru Darmstadt u Njemačkoj te pomalo u nevjerici pročitao riječi čitatelja. Zasigurno, mislio sam, svatko će biti zaintrigiran dokazima koji nam ukazuju na to da je komet donio vodu i ugljik na ranu Zemlju? Kako je moguće da netko NE ŽELI znati jesu li kometi – sa svom svojom ljepotom i opasnošću – donijeli aminokiseline koje su mogle pomoći stvaranju života na Zemlji?

U svojem izvješću za BBC News At Ten pokušao sam objasniti kako su ti čudni objekti možda imali ključnu ulogu u priči našeg planeta, no to je izazvalo samo dodatne prigovore. “Nemojte se oslanjati na gluposti u vezi stvaranja života,” tweetao je nezadovoljni gledatelj.

rosetta_mission_selfie_at_comet (1)

Rosetta selfie, 7. rujan 2014.  

Prije svega, vrijednosti otkrića su uistinu razorne. Christopher Columus imao je problema u pronalaženju sredstava za svoje putovanje. Apollo misija na Mjesec otkazana je nakon što je američka javnost izgubila interes, a zamislite samo koliko i danas imamo malo znanja o životu na velikim dubinama naših oceana.

Iako je znatiželja ključni dio onoga što nas čini ljudima, istraživanja se uvijek dovode u pitanja kada vidimo konačni račun projekta. Neki smatraju kako kometi sadrže dragocjene minerale koji će jednog dana biti vrijedi istraživanja, a možda trebamo znati njihovu strukturu u slučaju da jednog dana budemo morali odbiti ili uništiti jureći komet koji bi mogao izbrisati život na Zemlji.

Ipak, ja imam drugačije razloge zašto vjerujem da trebamo istraživati komete. Prijašnje generacije, gledajući kako kometi osvjetljuju nebo, mogle su jedino osjećati strah od tih nebeskih objekata. Mi danas imamo priliku razumjeti ostatke rođenja Sunčeva sustava i shvatiti što oni znače za nas. Po kojoj cijeni? Europski porezni obveznici trebati će jednokratno uložiti pet funti!

Hrvoje Krpan

Neznanje je pogonsko gorivo znanosti

You may also like...