Bioinženjeri kreirali umjetni ‘mozak’

 

Bioinženjeri kreirali umjetni ‘mozak’

Revolucionarna metoda omogućila je proučavanje kompleksnog, živog moždanog tkiva.

Čini se kako znanstvena fantastika, u kojoj se prikazuje funkcionalni mozak u staklenki, sve više sliči realnosti. Naime, bioinženjeri sa Sveučilišta Tufus u Bostonu kreirali su trodimenzionalno tkivo koje nalikuje na mozak. Znanstvenici su tkivo uspješno održavali na životu dulje od dva mjeseca.

Najveći uspjeh do sada bio je uzgajanje neurona u Petrijevoj zdjelici. Ipak, ta metoda može proizvesti rast unutar dvije dimenzije i nije u mogućnosti replicirati kompleksnu strukturu moždanog tkiva. Ona uključuje odvojene predjele sive tvari, ponajviše neurona, i bijele tvari koja u velikom dijelu uključuje aksone.

Moždano tkivo kreirano na sveučilištu Tufus je trodimenzionalno i sastoji se od bijele i sive tvari. “Ovaj rad je nevjerojatan napredak,” govori Rosemarie Hunziker, programska direktorica u Nacionalnom institutu za biomedicinu i bioinženjering u Velikoj Britaniji. “On kombinira duboko razumijevanje fiziologije mozga sa sve raznovrsnijim alatima bioinženjeringa kako bi kreirao okruženje koje je potrebo za uspješno imitiranje moždanih funkcija.

Kako bi došli do tkiva, znanstvenici su morali stvoriti kompozitni materijal od spužvastog proteina svile i mekanog kolagen gela. Na novonastali materijal dodali su neurone štakora koji su formirali funkcionalnu mrežu povezanu aksonima.

Znanstvenici su potom simulirali moždane ozljede bacajući predmete određene težine na umjetno stvorenu strukturu. Promjene u električnim i kemijskim aktivnostima neurona bile su slične onima koje se dešavaju kod traumatskih moždanih ozljeda životinja.

artificial-brain-tissue-created-by-bioengineers-at-tufts-university

Hrvoje Krpan

Neznanje je pogonsko gorivo znanosti

You may also like...