Zašto milijardu Amerikanci zovu bilijun?

Zašto milijardu Amerikanci zovu bilijun?

Amerikanci su bizaran narod. Već smo pisali o blesavom mjernom sustavu i nelogičnostima u njemu, a danas donosimo još jednu nelogičnost u njihovom jeziku. Za tisuću kažu ‘thousand’, milijun je naravno ‘million’, a nakon njega slijedi milijarda koja je općeprihvaćena kao ‘billion’?! Ovo preskakanje pomiče sve ostale brojeve tako će se u svijetu za broj s 12 nula reći bilijun, a Amerikanci će za taj broj govoriti ‘trillion’. Zašto je tako?

Kako god pogledali, bilijun je veliki broj. Ako počnete danas brojati, recimo broj u sekundi, doći ćete do bilijuna (američkog) za oko 32 godine. Vaš bi prijatelj u Europi trebao brojati 32.000 godina. Brojevi potrebnih godina bili bi znatno viši ukoliko bi u obzir uzeli da velike brojeve ne stignemo izgovoriti u roku od jedne sekunde.

Riječ bilijun izvorno je značila milijun milijuna, i u Europi je još tako, barem u običnom govoru. Prefiks “bi” podrazumijeva dva “milijuna” napisana jedan do drugoga.

1.000.000 (6 nula)

1.000.000 (6 nula)

1.000.000.000.000 (britanski bilijun, 12 nula)

Amerikancima je bila žurno potrebna riječ za broj sa samo 9 nula i jednostavno su uzeli riječ bilijun u tu svrhu (milijarda kod nas). Ovo krivo značenje danas se probilo većim dijelom svijeta, osobito u znanstvenoj i matematičkoj literaturi.

Riječ bilijun relativno je nova; nije bila u općoj uporabi sve do šesnaestog stoljeća. Jedna je od najranijih uporaba u nekoj američkoj knjizi bila 1729., autora po imenu Greenwood. On je opisao bilijun kao 1 s 9 nula.

Izvor:

Clifford A. Pickover, A Passion for Mathematics Numbers, Puzzles, Madness, Religion, and the Quest for Reality, John Wiley & Sons, 2005

Hrvoje Krpan

Neznanje je pogonsko gorivo znanosti

You may also like...