Zvijezda preživjela supernovu

Zvijezda preživjela supernovu

Zapanjujuća slika otkriva nam ostatke supernove i nevjerojatnu priču o preživljavanju obližnje zvijezde. Riječ je o jednoj od najjačih eksplozija u svemiru, a preživjela zvijezda nalazila se u neposrednoj blizini. Astronomi procjenjuju kako su dvije zvijezde bile na jednakoj udaljenosti kao što je ona između Zemlje i Sunca.

Slika objedinjuje podatke prikupljanje od strane Chandra X-Ray opservatorija (ljubičasto) i nekoliko teleskopa koji se nalaze za zemlji (žuto dolje na slici). Ostatak supernove zvijezde DEM L241 astronomima je od posebnog značaja zbog svoje relativno nedavne eksplozije iz koje još uvijek dolazi do emitiranja svijetlih X-zraka.

Davies, Elliot i Meaburn zabilježili su zvijezdu DEM (Davies, Elliot, Meaburn) L241 još 1976. Zvijezda je to koja se nalazi u galaksiji patuljku udaljenoj 199.000 svjetlosnih godina, te je dio binarnog sustava (sustav u kojem se nalaze dvije zvijezde).

Astrofizičari vjeruju kako je nakon eksplozije nastala neutronska zvijezda (nastaje pri eksploziji supernove kao ostatak masivne zvijezde ili kao ostatak koalirajućeg bijelog patuljka od supernove tipa Ia) ili crna rupa. Ukoliko se ova pretpostavka pokaže točnom, ovo će biti tek treći masivni binarni sustav koji je sačinjen od neutronske zvijezda/crne rupe i zvijezde.

Prilikom analize podataka, astronomi su otkrili kako su ostaci zvijezde bogati kisikom, neonom i magnezijem; što upućuje na veliku masu bivše zvijezde. Procjenjuje se kako je kolabirajuća zvijezda neposredno prije supernove imala 25-40 puta veću masu od Sunca.

U dalekoj budućnosti očekuje se eksplozija druge zvijezde iz binarnog sustava, što će potencijalno stvoriti sustav s dvije neutronske zvijezde, sustav s neutronskom zvijezdom i crnom rupom ili možda čak sustav s dvije crne rupe.

hardystarsur

Izvor/dodatno čitanje:

Ian O’Neill, Star Survives Supernova Blast to the Face, Discovery News, 2014.

Stephen Luntz, Star Survives Supernova, IFLScience, 2014.

Hrvoje Krpan

Neznanje je pogonsko gorivo znanosti

You may also like...