Kako funkcionira 4G?

Kako funkcionira 4G?

Među najuzbudljivije tehnologije posljednjih godina svakako spadaju i 4G mobilne mreže. Već su nadaleko zastupljene i u Hrvatskoj, no koliko nas uopće zna kako funkcionira 4G? Što se dogodi između trenutka kada pošaljemo sliku na drugi dio planeta i trenutka kada ta slika dođe na željeno odredište? Ovim pitanjem pozabavili su se novinari časopisa „How it works“ i putem lijepe grafike prikazali nam cjelokupan proces.

Imajte na umu da je i 3G mreža (kao i 4G) bazirana na IP (internet protokolu), tako da i 3G mreža koristi iste standarde za slanje i primanje informacija s Interneta. Osnovna razlika između 3G i 4G tehnologije je u tomu što 3G koristi drugi standard za telefonske pozive, dok 4G pozive obavlja u potpunosti putem Internet protokola.

Osim ovog efikasnijeg načina obavljanja telefonskih poziva, 4G mreže imaju veći kapacitet i veću mogućnost prijenosa podataka, što znači da mogu poduprijeti više korisnika koji uzajamno koriste mrežu. Veća prohodnost podataka znači da dolazi do većih brzina transfera podataka, a uz to  4G mreže također brže reagiraju na naše naredbe (takva mreža reagirati će u roku od maksimalno 50 milisekundi nakon zadane naredbe).

Sve ovo korisnicima 4G mreža omogućuje download podataka iznad 10Mbps, a limiti 4G mreže za svakodnevne korisnike u budućnosti će biti dignuti iznad 50Mbps.

4G mreže sposobne su primati i slati podatke značajno brže od prijašnjih mobilnih generacija, za to im je potrebno manje energije, a sve zadaće obavljaju se na inteligentniji način koji ne zahtjeva intervenciju čovjeka.

U nastavku pogledajte grafiku koja nam objašnjava put podataka od pošiljatelja do primatelja.

PUT KROZ MREŽU

Što se dogodi kada pošaljemo sliku/video/poruku ili obavimo poziv koristeći 4G LTE?

4g1

1.  Slanje poruke – Pošiljatelj obavi poziv, pošalje SMS, sliku ili video nekom na drugoj strani svijeta

2. Konverzija – Analogni podaci postaju digitalni nakon što dođu do našeg uređaja, te potom dolazi do njihove kompresije.

3. Paketi podataka – Kompresirani podaci dijele se na malene segmente, tzv. ‘pakete’ koji se povezuju s adresom primatelje i daljnji put nastavljaju zasebno.

4. Bazna stanica – Najbliža LTE radio antena (mobilna bazna stanica) prikuplja pakete i šalje ih do sljedeće stanice.

5. Mobilna centrala – Mobilna centrala šalje pakete do glavne telefonske centrale.

6. Telefonska centrala – Budući da je naša poruka namijenjena međunarodnom primatelju, paketi se prosljeđuju do telekomunikacijskog tornja.

7. Telekomunikacijski toranj – Odavde, poruka se šalje do zemaljske satelitske postaje.

8. Satelitska postaja –  Za komunikaciju na duge udaljenosti, paketi se bežično šalju do satelita, dok se prekooceanske poruke mogu slati i putem podmorskog kabla.

9. Povratak na Zemlju – Nakon što paketi prođu put preko satelita ili podmorskog kabla – proces se obrne: od telekomunikacijskog tornja,  telefonske centrale, mobilne centrale, bazne stanice, pa sve do primatelja.

10. Primanje poruke – Primateljev uređaj ponovno spoji pakete, napravi dekompresiju podataka i pretvori ih u originalni tekst/video/sliku ili telefonski poziv.

Izvor/dodatno čitanje:

Nathan Chandler, How 4G Works, howstuffworks.com, 2014.

How It Works, How 4G Works, časopis How it Works, 2013.

Hrvoje Krpan

Neznanje je pogonsko gorivo znanosti

You may also like...