Geeky Valentinovo – poklonite Mobiusova srca svojoj dragoj/dragom

mobis srce

Geeky Valentinovo – poklonite Mobiusova srca svojoj dragoj/dragom

Bliži se Valentinovo, a vi se ne možete sjetiti niti jednog originalnog poklona? Isprobajte srca od Mobiusove trake. Sve što vam treba je komad papira, ljepilo (ili klamerice), škare i malo dobre volje.

Za one koji ne znaju, Mobius vrpca je površina koja ima samo jednu stranu (što znači da ćemo obuhvatiti obje strane trake ukoliko olovkom povlačimo liniju s jedne strane) i jedan rub. Napraviti Mobiusovu vrpcu veoma je jednostavno. Sve što morate učiniti je presaviti jedan dio papirne trake, te ga zalijepiti za drugi dio iste trake kako bi kreirali svojevrsnu petlju.

Još uvijek vam nije jasno što je Mobiusova vrpca? Probajmo ovako…

Ukoliko uzmemo papirnu traku i jednostavno zalijepimo njene krajeve dobit ćemo plohu koja ima dvije strane i dva ruba. Svaku stranu možete obojiti različitom bojom. Dakle, unutarnja strana će biti jedna boja, dok će vanjska biti druga.

M71_Bonacic_Kresic_Plohe

Ako pak prije lijepljenja jednu stranu zarotiramo za 180 stupnjeva dobit ćemo značajno drugačiju plohu. Riječ je o Mobiusovoj vrpci s jednim poluokretom. Kao što smo rekli, ploha ima samo jednu stranu. Ukoliko nam ne vjerujete, krenite bojati jednu stanu određenom bojom i uskoro ćete uvidjeti kako ste obojili kompletnu vrpcu. Dvije strane više ne postoje.

M71_Bonacic_Kresic_Plohe1

Ukoliko vas zanima detaljna matematika iza Mobiusove vrpce posjetite ovu stranicu.

Srce od Mobiusove trake

Kako bi došli do konačnog rezultata potrebne su vam dvije Mobiusove vrpce (jedna za vas, jedna za nju/njega). Ključan dio je spajanje dvije vrpce. Kako se ne bi izgubili u opisivanju riječima, najbolje je da sami pogledate dolje postavljeni video koji će vam na precizan način prikazati kako zalijepiti dvije vrpce i dovršiti posao.

Finalan proizvod trebao bi izgledati otprilike ovako.

              

Ukoliko se vašoj djevojci ne svidi ovaj poklon, pomirite se s tim da vaša djevojka ne zna cijeniti cool stvari. 😉

Sretno Valentinovo želi vam znanostblog.com!

Hrvoje Krpan

Neznanje je pogonsko gorivo znanosti

You may also like...