Genetske razlike među kokošima iz različitih vremenskih razdoblja

 

Genetske razlike među kokošima iz različitih vremenskih razdoblja

Nedvojbeno je kako su kokoši u proteklih 50 godina postale znatno veće. Slika iz teksta dolazi iz rada kojega su objavili znanstvenici sa Sveučilišta Alberta u Kanadi. Oni su uzgojili kokoši iz različitih vremenskih razdoblja te pratili njihov razvoj. To im je omogućilo da utvrde genetske razlike među uzgojenim kokošima koje su imale identičnu prehranu, starost i uvjete razvoja. Istraživanje je objavljeno u znanstvenom časopisu Poultry Science.

Zaključci

  1. Današnje kokoši su mnogo veće nego one u 50-im godinama prošlog stoljeća: Ova je prilično očito. Kokoši iz 2005. su 4 puta veće od onih iz 1957. unatoč tomu što su primali jednaku količinu hrane.
  2. Današnje kokoši mnogo efikasnije pretvaraju hranu u meso
  3. Današnje kokoši imaju više zdravstvenih poteškoća: Prijašnja istraživanja pokazala su povećane probleme imuno sustava srca i kostiju. Zdravstveni problemi dolaze iz genetskih i bihevioralnih razlika.
  4. Rast kokoši utjecao je na popularnost piletine: Tokom posljednjih nekoliko desetljeća, piletina je postala znatno jeftinija. Prosječni državljanin SAD-a pojede gotovo 40 kg piletine godišnje

giant_chickens.0

Izvor/dodatno čitanje:

Susannah LockeChickens have gotten ridiculously large since the 1950s, Vox.com, 2014.

Hrvoje Krpan

Neznanje je pogonsko gorivo znanosti

You may also like...