Istina ili mit? (Pseudo)znanost Večernjeg lista

Listajući današnji (21.8.13.) Večernji list u velikoj konkurenciji životno važnih priloga kao što su „William:Maleni George tako je glasan da jedva čeka vratiti se poslu“ ili „Ne sluša mamu – Justin Bieber“ dolazim do glavnoga članka koji baca u sjenu sve prinčeve, pop zvijezde i glumce aktualnih sapunica. Riječ je o „Vijesti dana“, dijelu „Panorame“ velikoga naslova  – „Tko su bili Biblijski Nefili divovi“.

U podnaslovu autor pretenciozno izjavljuje kako su rase nevjerojatnih dimenzija nastanjivale Zemlju. Nema upitnika, nema sumnje; alternativna povijest je ispisana. Krenimo na slike:

 Datum: 21.8.2013.

  1. Već na prvi pogled slike ispisane na jeftinom novinskom papiru može se uočiti da ‘nešto nije kako treba’.  Izgled arheologove ruke pokraj čeljusti lubanje ne čini se nimalo prirodan, što ni ne čudi jer ova slika je jedan od sudionika Photoshop natjecanja ‘Nevjerojatna arheološka otkrića‘ u organizaciji stranice worth1000.com. Neke od ostalih fotografija možete pogledati ovdje.
  2. Druga slika je poznata prevara diva iz Cardiffa. Premda se u tekstu nigdje ne navodi, div iz Cardiffa krivotvorina je koju je osmislio i realizirao George Hull. Hull je uz pomoć majstora od gipsa isklesao figuru visoku 3 metra. Nakon što je figura napravljena, Hull ju je zakopao na farmi svoga rođaka. Godinu dana nakon, Hull s prijateljima ‘otkriva’ figuru i ubrzo nakon toga znatiželjnicima počinje naplaćivati ulaznice za razgledavanje ‘diva’. Godinu dana kasnije, Hull je osobno priznao ovu prevaru nakon što je sud dokazao kako je riječ o krivotvorini.
  3. Ova slika ima opis koji je dovoljan sam za sebe prema njemu autor kaže „Planet Nibiru – Prema Sitcinovom  tumačenju sumeranske kozmologije, taj neotkriveni planet, koji ima dugu, epileptičnu orgitu, dosiže unutarnji Sunčev sustav otprilike svakih 3600 godina. Planet se zove Nibiru, a u babilonskoj kozmologiji povezan je s bogom Mardukom. A Nibiru je, tvrdi, dalje bio dom tehnološki napredne izvanzemaljske rase u sumerskom mitu nazvanom Anunnakija, a upravo su oni prema Sitchinu Nefili (gorostasi, divovi) iz Knjige Postanka. “

Sitchin je uz knjigu Postanka iz Tore glavni oslonac autorovih tvrdnji o postojanju divova. Saznajemo da je „Dr. Zecharia Sitchin, jedan od vodećih svjetskih stručnjaka za drevne bliskoistočne jezike“,  što je veoma zanimljiva tvrdnja s obzirom da znanost Sitchina smatra pseudoznanstvenikom i pseudo-povjesničarom.

Danas, kada imamo mnogo bolje razumijevanje bliskoistočnih jezika, učitelji drevnih jezika uočavaju brojne greške u Sitchinovim prijevodima. Postoje čitave stranice poput sitchiniswrong  koje osporavaju rad Sitchina.

I sve ovo objavljeno je u jednim od najtiražnijih novina u Hrvatskoj, kao što bi rekao Donny MillerU dobu informacija – neznanje je izbor“.

Hrvoje Krpan

Neznanje je pogonsko gorivo znanosti

You may also like...