Miris svemira

Miris svemira

Većina ljudi nikada ne razmišlja o mirisu svemira. Naposljetku, kako može mirisati vakuum? Prema astronautima s Međunarodne svemirske postaje (ISS), svemir uistinu ima određeni miris, koji je zaista osebujan.

Kao što znate, zbog odsustva atmosfere ne možemo direktno osjetiti miris svemira. Ipak, nakon svemirskih šetnji kada se astronauti vrate u Međunarodnu svemirsku postaju, njihova oprema i odjela zadržavaju miris svemira – baš kao što vaša odjeća zadrži miris dima iz zadimljenog kafića u kojem ste proveli večer.

Kakav onda svemir ima miris? Astronauti imaju problema s opisivanjem tog mirisa. Znanstveni službenih Međunarodne svemirske postaje, Don Pettit, govori:

Svemir ima miris metala, ugodan miris metala.“ Drugi opisi uključuju vrući metal i ‘pečeni odrezak’.

Čini se kako mi, tj. naša atmosfera, dajemo svemiru specifičan miris. Prema jednom istraživanju, aroma koju astronauti udišu predstavlja rezultat visoko energetskih vibracija čestica koje se unutar postaje miješaju sa zrakom.“

Miris unutar našeg solarnog sustava je posebno jedak jer je on bogat ugljikom, a siromašan kisikom.

Vjerojatno se pitate kakvog je mirisa ostatak svemira? O zastupljenosti mirisa unutar velikog dijela svemira koji se nalazi izvan našeg sustava možemo govoriti na osnovi raspoređenosti kemijskih elemenata koje pronalazimo u pojedinim predjelima. Na primjer, zvijezde bogate kisikom imaju aromu koja podsjeća na miris ugljenog izgaranja.

Malina i rum

U međuzvjezdanom prostoru, mirisi postaju zanimljivi. Unutar tamnih predjela svemira, molekularni oblaci puni su malenih čestica prašine, te su ujedno i dom mnogobrojnih zanimljivih mirisa(od mirisa  slatkog šećera, pa sve do pokvarenih jaja i sumpora).

Najupečatljiviji miris nalazi se u centru naše galaksije. Astronomi vjeruje kako centar naše galaksije miriše na rum, a ima okus maline. Do ovoga zaključka su došli dok su pretraživali nebo oko oblaka prašine Strijelac B2 koji je lociran u blizini centra naše galaksije. Umjesto pronalaska traženih amino kiselina, astronomi su otkrili tvar etil format-kemijski spoj odgovoran za okus maline i miris ruma.

space-rum

Naposljetku, astronauti s misije Apollo 11 izjasnili su se oko mirisa mjeseca. Zaključili su kako miris mjeseca ponajviše podsjeća na barut.

Umjetni miris svemira

Ukoliko ste mislili da će mirisi iz svemira ostati puka teorija – varate se. NASA je kontaktirala Steve Pearcea – kemičara iz Ipswicha u Engleskoj – da razvije vrstu parfema koja bi imitirala mirise svemira. Nadaju se kako će im taj miris poslužiti prilikom treninga astronauta.

Naravno, neće biti riječ o identičnom mirisu, ali ovakav potez NASA-e svakako predstavlja dobar početak u simuliranja zanimljivih mirisa kojima je svemir ispunjen.

Izvori/dodatno čitanje:

From Quarks To Quasars, The Many Strange and Wonderful Smells of Space, fromquarkstoquasars.com, 2014.

NASA, Sunita Williams’ Mission Log, nasa.gov, 2013.

Live Science, What Does Space Smell Like?, livescience.com, 2013.

The Guardian, Galaxy’s centre tastes of raspberries and smells of rum, say astronomers, theguardian.com, 2009.

Hrvoje Krpan

Neznanje je pogonsko gorivo znanosti

You may also like...