Video: Evo kako će doći do sudara naše galaksije i Andromede

Video: Evo kako će doći do sudara naše galaksije Andromede

Još 2012. astronomi su objavili kako će zasigurno doći do sudara galaksije Andromeda s našom. Ipak, razloga za uzbunu nema – ovaj sudar neće se dogoditi u sljedećih 4 milijarde godina.

Zvuči dramatično, ali sudar će zapravo više sličiti susretu dvaju divova. Andromeda se sastoji od približno bilijun zvijezda, dok naša Mliječna staza broji ‘samo’ 400 milijardi zvijezda. Udaljenosti između tih zvijezda su toliko velike da su male vjerojatnosti za međusobne sudare.

Umjesto toga, oblaci plinova će se sudarati, te će doći do nastanka nove supergalaksije – Milkomeda (doslovni hrvatski prijevod je još zanimljiviji – Mlijekomeda).

Jako gravitacijsko polje nove supergalaksije moglo bi velikim dijelom utjecati na Sunčev sustav. Postoji 50 postotna šansa kako će Sunce biti veoma udaljeno od centra supergalaksije, a tu je i mogućnost da će naš sustav u potpunosti biti ‘istisnut‘ iz nove supergalaksije.

U tom slučaju Zemlja bi završila u intergalaktičkom vakuumu. Astronomi predviđaju kako postoji svega 12% šansi da se dogodi takav scenarij.

Sudar neće utjecati na život na Zemlji, budući da će do tada planet već ionako biti nenastanjen. U 4 milijarde godina, temperatura na Zemlji premašit će 300 Celzijevih stupnjeva zbog povećane radijacije Sunca do koje će doći uslijed njegovog širenja. Oceani će do tada već odavno ispariti i samo će beživotne pustinjske biljke krasiti dno nekada velikih oceana.

Sudari među galaksijama su učestali – čak je i naša galaksija kreiranja sudarom između galaksija patuljaka. Čak se i upravo sada Mliječna staza stapa se s patuljak galaksijom unutar zviježđa Strijelac.

Youtube kanal SciencetTV donosi nam vizualni prikaz sudara galaksija koji je nastao u suradnji Europske svemirske agencije i NASA-e.

 

Hrvoje Krpan

Neznanje je pogonsko gorivo znanosti

You may also like...