Možda nas samo 2 sata dijele od jednog od najvećih otkrića u povijesti astrofizike!

Možda nas samo 2 sata dijele od jednog od najvećih otkrića u povijesti astrofizike!

Proteklog tjedna Harvard-Smithsonian centar za astrofiziku je obznanio kako će u danas u 17 sati održati press konferenciju na kojoj će objaviti ‘veliko otkriće’.

Guardian izvještava kako je vjerojatno riječ o detektiranju primordijalnih gravitacijskih valova, koji potječu od velikog praska.

Ukoliko je uistinu riječ o gravitacijskim valovima, biti će riječ o ogromnom otkriću koje će promijeniti današnju fiziku.

Ne samo da su gravitacijski valovi posljednje netestirano predviđanje Einsteinove opće teorija relativnosti, nego bi oni omogućili astronomima pogled u rani postanak svemira.

Gravitacijske valove zovemo svetim gralom kozmologije,“ govori Hiranya Peiris, kozmolog sa Sveučilišta u Londonu. „Bilo bi to uistinu ogromno otkriće.“

Bilo kakvi uvjerljivi dokazi gotovo bi sigurno vodili prema osvajanju Nobelove nagrade.

Glasine govore kako je signal pronađen od teleskopa lociranog na južnom polu, poznatog kao BICEP (Background Imaging of Cosmic Extragalactic Polarization), koji skenira nebo u potrazi za kozmičkim mikrovalnim zračenjem (CMB Cosmic Microwave Background). Podsjetimo, CMB je radijacija koja je  oslobođena 380.000 i o kojoj više možete čitati ovdje i ovdje.

rumoursflyth

Izvor/Dodatno čitanje:

Shannon Hall, Rumours fly that gravitational waves have been detected, phys.org, 2014.

Znanost Blog, Upravlja li svemirom inflacijska teorija?, znanostblog.com, 2014.

Znanost Blog, Teorija Velikog praska, znanostblog.com, 2014.

Hrvoje Krpan

Neznanje je pogonsko gorivo znanosti

You may also like...