Povratak dječje paralize u Siriji

Povratak dječje paralize u Siriji [2 minute čitanja]

Vijest je to koje su se mnogi pribojavali. U sjevernoistočnoj Siriji zabilježena su 22 slučaja za koje se sumnja da je riječ o dječjoj paralizi (poliomijelitis), a postoji mogućnost mnogobrojnih neprijavljenih slučajeva. Dječja paraliza je na rubu globalnog iskorjenjivanja, ali rat u Siriji koči napore u suzbijanju ove opake bolesti koja bi mogla doživjeti svoj povratak.

Velika količina cjepiva za Siriju trebala bi biti spremna u roku od nekoliko tjedana, izvještava Svjetska zdravstvena organizacija. Ipak, najveći problem u slučaju dječje paralize predstavlja sjevernozapadni  Pakistan gdje su lokalni vođe zabranile cjepiva protiv dječje paralize.

Poliovirus se širi najčešće putem kanalizacije i može uzrokovati paralizu. Više od 6 milijuna Sirijaca u ovom trenutku su izbjeglice, pola toga broja otpada na djecu koja nisu bila cijepljena.

U kolovozu, Svjetska zdravstvena organizacija počela je identificirati paraliziranu djecu u Deir al-Zouru, regiji poznatoj po žestokim vojnim sukobima. Rezultati testiranja objavljeni 17. listopada ove godine pokazali su kako je uzrok paralize najvjerojatnije poliovirus. Genetsko sekvencioniranje dati će nam nove uvide, te ćemo moći sa sigurnošću govoriti o kakvom je virusu riječ.

Sirija je eliminirala dječju paralizu 90-ih godina prošloga stoljeća. Daljnja zaraza može se suzbiti cijepljenjem djece, ali vojni konflikt može dodatno zakomplicirati situaciju. Nakon kompletne identifikacije, moguće je pratiti put virusa u Siriji i identificirati rizična područja.

Izbijanje virusa u Siriji pokazuje nam zašto je njegovo iskorjenjivanje jedino rješenje.“  , govori Bruce Aylward iz Svjetska zdravstvena organizacija. „Sve dok postoji, on će pronaći necijepljenu djecu“, izjavio je Bruce za listopadsko izdanje New Scientista.

Dolje navedena slika možda najbolje dočarava uspješnost pojedinih cjepiva za područje Sjedinjenih Američkih Država, te ukazuje na važnost cijepljenja.

Print

Izvor: The Vaccine Effect

Hrvoje Krpan

Neznanje je pogonsko gorivo znanosti

You may also like...