Psihopati i sociopati – u čemu je razlika?

Psihopati Sociopati
Hannibal Lector - Psihopat Sociopat

Nerijetko psihopatiju i sociopatiju izjednačavamo, međutim između ova dva psihološka stanja postoje važne razlike. Psihopati najčešće imitiraju emocije dok sociopati imaju odlike visoko impulzivnog ponašanja

Kod oba stanja zajedničko je nepoštivanje zakona, navika i prava drugih ljudi te neosjećajne krivnje ili žaljenja zbog svojih pogrešnih postupaka. Psihopati i sociopati mogu biti nasilni, iako to nije pravilo za nijedno stanje.

Sociopati

Sociopati su također neorganizirani, impulzivni, promjenjivog raspoloženja i teško mogu održati stalni radni odnos. Izgledaju vrlo uznemireno i njihovi zločini uobičajeno su spontani.

Nerijetko su slabo obrazovani, sele se često budući da se ne mogu dugo zadržati na jednom mjestu.

Psihopati

Suprotno njima, većina psihopata vodi relativno normalan život. Oni manipuliraju ljudima i pokušavaju imitirati emocije koje ne mogu osjećati. Njihovi zločini često su studiozno isplanirani.

Psihopati su dobro obrazovani i sposobni su izgledati poprilično normalno u očima drugih. Neki od njih su toliko dobri manipulatori i njihovo vješto prikrivanje svojih nedostataka rezultira naoko normalnim obiteljskim životom.

Uzrok: Genetika ili okolina?

Postoje određeni dokazi koji nam govore kako se psihopatija nasljeđuje, dakle ona je ponajviše rezultat djelovanja genetike. Za razliku od psihopatije, sociopatija je najčešće prouzrokovana traumama ili zanemarivanjem djeteta u ranom djetinjstvu, odnosno okruženje je primarno zaslužno za nastanak sociopata.

Psihopatija je povezana s psihološkim defektom koji podrazumijeva nerazvijenost dijela mozga zaduženost za impulzivnu kontrolu i emocije. Sociopatija, s druge strane, je najvjerojatnije nastala zbog traume u djetinjstvu i psihološkog ili emocionalnog zanemarivanja. Zbog takvog nastanka sciopatije, te osobe mogu osjećati empatiju u određenim okolnostima. Njihova empatija često se odnosi tek na pojedine ljude i može doći do izražaja samo u rijetkim situacijama.

Opasni po društvo

Smatra se kako je psihopatija najopasnija od svih antisocijalnih psiholoških poremećaja budući da su psihopati emocionalno distancirani od svojih postupaka, bez obzira koliko oni biti zastrašujući. Mnoge ozloglašene ubojice (Ted Bundy, John Wayne Gacy, Dennis Rader…) bili su psihopati. Oni svoje žrtve vide kao objekte koje mogu mučiti i povrjeđivati radi vlastite zabave.

  PSIHOPATI SOCIOPATI
Boluju od Antisocijalnog poremećaja ličnosti (ASPD), nedostatka empatije Antisocijalnog poremećaja ličnosti (ASPD), visoke impulzivnosti
Porijeklo bolesti Nasljedstvo (genetika) Utjecaj okoline (odrastanje)
Predispozicija za nasilje Varira Visoka
Impulzivnost Varira, uglavnom niska Visoka
Ponašanje Kontrolirano Nestalno
Sklonost kriminalu Postoji Postoji
Društveni odnosi Mogu izgledati normalno, ali u njima ne postoji povezanosti s drugima niti empatije. Mogu suosjećati s bliskim prijateljima ili obitelji, kao i osjećati krivnju ako povrijede bližnje.

Izvori/dodatno čitanje:

Scott Bonn, How to Tell a Sociopath from a Psychopath, Psychology Today, 2014.

Scott Bonn, What’s the difference between a psychopath and a sociopath?, Focus Science and Technology, 2015

Hrvoje Krpan

Neznanje je pogonsko gorivo znanosti

You may also like...