Šarlatanstvo „Dr.Živkova“

Šarlatanstvo “Dr.Živkova”

Očajne situacije zahtijevaju očajne poteze. Na žalost, kada se nađemo u teškoj situaciji postoji mnoštvo ljudi koji će iskoristiti naše beznađe. U to se uvjerio Zadranin koji je kupio ulje od konoplje za oca koji boluje od teškog karcinoma mozga.

Bočicu ulja Zadranin je platio 8250 kuna, a nakon što je posumnjao u dobiveni proizvod dao je analizirati tekućinu iz boce. Ispostavilo se kako se u njoj ne nalazi konopljino ulje već nekakva tekućina koja je pomiješana sa vazelinom.

Zbog cijelog slučaja “Udrugu za medicinsko informiranje, čuvanje i unapređenje zdravlja ‘Dr. Živkov’” trenutno se nalazi pod policijskom istragom. Za sada nema informacija o detaljima istrage, ali znamo kako je udruga registrirana pri Uredu državne uprave, Službi za opću upravu Osječko-baranjske županije, kao neprofitna pravna osoba te je za navodnu adresu prijavljena Županijska ulica 32 u Osijeku gdje se nalaza frizerski salon čije djelatnice nisu čule za navedenu udrugu.

O postojanju udruge koja kao glavne ciljeve navodi “promicanje zdravog načina života i prehrane utemeljeno na znanstveno potvrđenim načelima, kršćanskom svjetonazoru i alternativnoj medicini u skladu s Ustavom i zakonima RH u smislu očuvanja cjelovitog zdravlja“, ništa ne znaju ni u gradu Osijeku.

O takvoj udruzi nemamo nikakvih saznanja, niti je ona evidentirana kao poslovni partner ovog Upravnog odjela. Riječ je o klasičnoj trgovini s kojom grad Osijek nema nikakvih dodirnih interesnih točaka – kazao je Romano Kristić, pročelnik Upravnog odjela za socijalnu skrb i zdravstvo grada Osijeka.

Još prije dvije godine na više su se internetskih foruma pojavila upozorenja građanima koji se odluče na kupnju konopljina ulja ili sativex kapsula preko te udruge da to ne rade jer je riječ o proizvodima veoma upitne kvalitete. Navodilo se i kako dotični Dražen Živković nije nikakav doktor, već 90% tekstova copy pasta s interneta.

4-11-2014- 19-25-35

Pregled web sjedišta za prosječnog skeptika vrvi od upozorenja. Iako je stranica u međuvremenu otišla u ‘fazu ažuriranja i promjene dizajna’ na njoj su se nalazili mnogobrojni tekstovi o svakakvim čudotvornim lijekovima protiv raznih bolesti. Uz pomoć vitamina mogli ste tako odstraniti tumor, izliječiti rak brojnim prirodnim lijekovima i sl.

Na žalost, postoji velik broj naivnih sugrađana koji i dalje nasjedaju na oglase ovakvih šarlatana i svoj očaj pretvaraju u uzaludno trošenje teško stečenog novca

Izvor/dodatno čitanje:

M.M., Policija istražuje lažnog liječnika iz Osijeka koji navodno vara teško oboljele preko interneta, Osijek 031, 2014.

Božana Sviličić, Lijek’ za rak dr. Živkov mućkao u frizerskom salonu, Slobodna Dalmacija, 2014.

Hrvoje Krpan

Neznanje je pogonsko gorivo znanosti

You may also like...