Što je STEMI? Upoznajte hrvatskog predstavnika na CESu

Dok čitate ove redove ekipa okupljena oko projekta STEMI izlaže svoj proizvod na najvećem svjetskom tehnološkom sajmu.

CES (Consumer Electronics Show) je sajam na kojem se već tradicionalno okupljaju najnovije tehnološko-inovatorske nade iz čitavog svijeta. Prvi CES održan je davne 1967.godine, dok se ovogodišnji održava od 5-8. siječnja u Los Angelesu.

Hrvatski predstavnik na ovogodišnjem CESu, STEMI,  pobjednik je prošlogodišnjeg Idea Knockout natjecanja. Pobjeda na tom natjecanju nešto je poput kvalifikacijske runde za hrvatske inovatore. Pobjednici putuju u Los Angeles kako bi svoj proizvod predstavili pred više od 170 000 posjetitelja.

 

Što je STEMI?

STEMI je prije svega multimedijalna platforma za učenje koja pokušava popularizirati S.T.E.M.(Science, Technology, Engineering, Mathematics) područje.

Kao svoj prvi proizvod, na CESu će predstaviti STEMI Hexapod. Riječ je o DIY (do-it-yourself, napravite sami) kompletu koji od vlasnika zahtjeva sastavljanje, programiranje i modeliranje.

1.   Sastavite hardver

Nakon što naručite svoj STEMI Hexapod dobiti ćete kutiju u kojoj se nalazi nekoliko manjih kutija sa svim dijelovima koji su vam potrebni kako bi sastavili svoj prvi funkcionalni robot.

Uz svaki STEMI Hexapod dobit ćete i pristup online platformi koja vas uči kako od postojećih dijelova sastaviti proizvod. Suosnivač STEMI-ja, Pavao Pahljina, procjenjuje kako će za ovaj dio posla biti potrebno 5-6 sati radi.

2.   Programirajte robota

Jednom kada sastavite vašeg STEMI Hexapoda, vrijeme je da ga “oživite”. To ćete učiniti razvijanjem vlastite mobilne aplikacije. I dalje koristite video tutoriale s online platforme koji vam, korak-po-korak, pokazuju što trebate učiniti.

U ovome dijelu razvoja robota naučit ćete nešto i o Arduino programiranju. Podsjetimo, Arduino je elektronička open-source platforma koja nam služi za kreiranje raznih elektroničkih projekata.

3.   3D modeliranje

Kada dođete do posljednjeg dijela već ćete imati funkcionalnog robota koji će moći obavljati komande koje mu zadate, a koje ste prije toga vi programirali.

Kako bi zaokružili svoje računalno znanje naučiti ćete nešto i o 3D modeliranju. Konkretno, naučit ćete modelirati pojedine dijelove robota. Za vas će  ti dijelovi već biti isporučeni u sastavu Hexapoda, ali osnovna ideja je da steknete znanja koja su trebala STEMI stručnjacima da modeliraju pojedine dijelove vašeg robota.

Kombinacija učenja i zabave osnovni je cilj STEMI projekta. Za više informacija posjetite službene stranice.

Hrvoje Krpan

Neznanje je pogonsko gorivo znanosti

You may also like...