Teorijska autopsija otkriva uzroke smrti povijesnih ličnosti

Teorijska autopsija otkriva uzroke smrti povijesnih ličnosti

Pozorno slušajte pacijente i oni će vam reći dijagnozu”, stari je savjet medicinara. No što ako je pacijent mrtav već cijelo tisućljeće?

Pravilo i dalje vrijedi, kaže Philip Mackowiak, šef baltimorskoga Medicinskog centra za veterane. Posljednjih 15 godina Mackowiak je nadgledao neobično zahtjevne autopsije: skupove na kojima je pred polaznike postavljena teška zadaća da otkriju uzroke smrti povijesnih ličnosti poput Perikla, Kolumba i Mozarta.

Rabeći podatke iz dnevnika, povijesne zapise i suvremene nalaze, provode teorijsku autopsiju, što će im pomoći da razviju sposobnost dijagnosticiranja u živih pacijenata.

Važno je razmotriti i socijalne uvjete. Beethoven se, primjerice, nikad nije ženio. Njegovi zapisi spominju prostitutke, što podržava spornu dijagnozu sifilisa, koji mu je mogao prouzročiti gluhoću i ranu smrt.

Stari slučajevi u krajnjem slučaju također čine slavne osobe Ijudskijima – ponekad i više nego što bismo to željeli. Faith Fitzgerald, internistica koja je analizirala Mozartovu povijest bolesti, kaže: “Zbunjuje nas kad iznimni ljudi umru od najobičnijih uzroka.”

Najvjerojatniji uzroci smrti povijesnih ličnosti:

Herod (73.-4. pr.Kr.)

Čini se da je kralj Judeje bolovao od ateroskleroze i možda umro od zatajenja srca.

Mozart (1756.-1791.)

Slavni je skladatelj zacijelo obolio od streptokokne infekcije koja je mogla prouzročiti srtonostno zatajenje srca ili bubrega.

Aleksandar Makedonski (356-323. pr.Kr)

Ubrzano slabljenje i žestoku bol u abdomenu upućuju na tifusnu groznicu kao uzrok smrti velikog osvajača.

Periklo (495.-429. pr.Kr)

Zapisi o plikovitom osipu i brojnim slučajevima zaraze u Ateni upozoravaju na male boginje kao uzročnika smrti grčkog državnika.

Kolumbo (1451.-1506.)

Reaktivni artritis nakon bakterijske infekcije dobivene od papagaja na brodu mogao je biti fatalan za otkrivača Novog svijeta.

Hrvoje Krpan

Neznanje je pogonsko gorivo znanosti

You may also like...