Utjecaj dominantnog roditeljskog odgoj

 

Utjecaj dominantnog roditeljskog odgoj

Nametljivi roditelji mogu utjecati na razvoj društvenih vještina djeteta.

Nepospremani kreveti i nedovršene zadaće svjedoče dobro znanom pravilu – djeci treba ugraditi disciplinu. Ipak, način na koji to rade roditelji može uvelike utjecati na razvoj društvenih vještina djeteta, zaključuju psiholozi sa Sveučilišta Virginia u nedavno obavljenom istraživanju.

Znanstvenici su zamolili 184 trinaestogodišnjaka da ispune nekoliko anketa. Djeca su rangirala, na primjer, uobičajene reakcije roditelja. Nekoliko godina nakon toga, slijedilo je ispitivanje istih osoba, ali sada u dobi od 18 do 21 godine.

Psiholozi su od mladih ispitanika zatražili da sa sobom povedu bliskog prijatelja i svoga partnera, ukoliko ga imaju. Parovima je nakon toga postavljeno hipotetsko pitanje koje je namjerno smišljeno tako da izazove različita mišljenja.

“Željeli smo vidjeti mogu li neslaganje riješiti na zdrav način,” govori Barbara Oudekerk koja je bila dio znanstvenog tima.

U listopadskom izdanju časopisa Child Development, Oudekerk i njene kolege su objavile članak u kojem govore o trinaestogodišnjacima koji su imali veoma stroge roditelje koji su vršili kontrolu nad njima. Kada takve osobe napune 18 godina teško se snalaze u konfliktnim situacijama. Čak i kada dođu do riječi, takve osobe teško izražavaju svoje mišljenje.

2

Znanstvenici vjeruju kako manipulativni roditelji umanjuju sposobnosti izražavanja djeteta u konfliktnim situacija. Iako roditelji trebaju postaviti granice, izrazito dominantno postavljanje naštetit će djetetu. Drugo nezavisno istraživanje govori kako roditelji, koji objašnjavaju razloge zašto je postavljeno određeno pravilo, bolje pripremaju mlade osobe za nesuglasice koje će se dogoditi u budućnosti.

Ovo istraživanje također nam govori kako se komunikacijske sposobnosti djece čiji su roditelji izrazito dominantni smanjuju i nakon osamnaeste godine. Psiholog Shmule Shulman sa Sveučilišta Bar Illan u Izraelu smatra kako ovo istraživanje daje direktnu povezanost između odgoja i mogućnosti stvaranja novih prijateljstva kod djeteta.

Hrvoje Krpan

Neznanje je pogonsko gorivo znanosti

You may also like...