Veliko otkriće NASA-e: Voda na Marsu

Američka svemirska agencija NASA na konferenciji za medije objavila  je senzacionalno otkriće vezano za planet Mars. Medijima je predočeno kako su pronađeni dokazi postojanja tekuće vode na Crvenom planetu.

Iako su prije konferencije postojala nagađanja da će biti objavljeni dokazi kako su na Marsu pronađeni tragovi života, i danas objavljeno otkriće može se nazvati prekretnicom u istraživanju tajni koje skriva taj planet.

Postoji tekuća voda na površini Marsa, rekao je voditelj znanstvenog tima NASA-ina istraživačkog programa Michael Meyer. Pritom je na konferenciji rečeno da se ne radi o rijekama i oceanima, nego da tijekom ljetnih mjeseci tekuća voda prolazi kanjonima i kraterima.

b29f02900c37000147cc538098621962

Znanstvenici nisu sigurni odakle voda dolazi ni koliko je ima, ali mišljenja su da bi njezin izvor mogao biti led koji je pod površinom ili da dolazi iz atmosfere. No ovo otkriće prilično povećava šanse da na Marsu postoje neki oblici života.

Na osnovi ovoga, mislimo kako je barem moguće stvoriti okružje u kojem je život na Marsu moguć, dodao je Michael Meyer. U svakom slučaju, ovo je snažan dokaz da na Marsu postoji mogućnost za održavanje života, uključujući život ljudi, ako se pronađe mogućnost da ljudska vrsta kolonizira planet, rekao je znanstvenik Lujendra Ojha.

 

Izvor/dodatno čitanje:

HRT, NASA: dokazano postojanje vode na Marsu, hrt.hr, 2015.

Hrvoje Krpan

Neznanje je pogonsko gorivo znanosti

You may also like...