Zakon privlačnosti: Zašto su naši istomišljenici pametniji i moralniji od ostalih?

Stavovi i inteligencija

Vjerojatno nema osobe  u Hrvatskoj koja ovih dana nije bila bombardirana hrpom političkog materijala. Svjesno ili nesvjesno svi mi zauzimamo određene stavove i svrstavamo se u zasebne skupine unutar kojih smo okruženi našim istomišljenicima. Češće ulazimo u interakciju s osobama koje misle kao i mi te nam se one doimaju pametnijim i moralnijim nego osobe iz suparničkog ‘klana’.

Volimo ljude koji vole isto što i mi!

Hrpa je psiholoških istraživanja koji potvrđuju gore ispisanu tezu. Ipak, kada pričamo o neizostavnom istraživanju svakako moramo spomenuti rad Donn Byrnea iz 1966. U tom radu Byrne je od ispitanika zatražio da ispune jednostavan upitnik putem kojega je želio determinirati određene stavove ljudi koji su sudjelovali u eksperimentu.

Samo popunjavanje upitnika dogodilo se tjedan dana prije pravoga eksperimenta kako bi Byrne i njegovi kolege imali dovoljno vremena da se pripreme za sami eksperiment i dizajniraju unikatne upitnike za svakog ispitanika zasebno.

Tjedan dana nakon inicijalnog rješavanja ankete, ispitanici su dobili rješenje iste ankete od druge osobe. Naravno, nije bilo riječi o nasumičnom odabiru nego o pomno dizajniranim rješenjima koja će odgovarati ispitanikovim preferencijama ili biti potpuno suprotna od njih. Dakle, neki ispitanici su pred sobom imali odgovore koji su bili nalik njegovim, dok su drugi imali odgovore koji su bili u suprotnosti s njihovim stavovima.

Nakon što bi ispitanik pregledao tuđu anketu trebao je ocijeniti osobu koja je popunila tu anketu. Rezultati tih ocjena prikazani su u tablici.

slična_mišljenja

Evidentno, voljet ćemo više osobu koja dijeli naše stavove, a nju ćemo smatrati i poželjnijim radim partnerom. Istraživanje je pokazalo kako ćemo osobe sličnoga stava percipirati kao inteligentnije i moralnije iako nemamo nikakve osnove da bi to tvrdili.

[su_heading size=”20″ margin=”30″]Zakon privlačenja: Volimo ljude koji vole isto što i mi![/su_heading]

Hrvoje Krpan

Neznanje je pogonsko gorivo znanosti

You may also like...