Zlato s matematičke olimpijade odlazi u Slavonski Brod!

 

Zlato s matematičke olimpijade odlazi u Slavonski Brod!

Nakon niza uspjeha i priznanja, Mislav Balunović, maturant slavonskobrodske Gimnazije “Matija Mesić”, još jednom je dokazao da nema premca među mladim matematičarima.

Na 55. međunarodnoj matematičkoj olimpijadi održanoj u Cape Townu u Južnoj Africi od 3. do 13. srpnja Mislav je među 560 učenika iz 101 države pokazao visoku razinu znanja i osvojio zlato. Ovo je treća godina zaredom da je netko od hrvatskih učenika osvojio zlatnu medalju pa je cijela ekipa (šest učenika i dva voditelja) ponosna na postignuti uspjeh.

Presretan sam, ova mi je medalja najljepša nagrada na oproštaju od srednje škole. Jug Afrike je prekrasan, a konkurencija je bila stvarno jaka,” izjavio je Mislav za Večernji list.

Osim Mislava, Daniel Paleka (2.razred) iz zadarske te Vlatka Vazdar (4. razred) iz zagrebačke gimnazije osvojili su srebrne medalje, a brončane su pripale također zagrebačkim gimnazijalcima Eriku Beneku (4. razred) i Adrianu Bekeru (1. razred), kao i pohvala Petru Orliću (2.razred).

Zlatni Mislav otišao je nekoliko dana ranije s matematičke olimpijade na Tajvan, gdje sudjeluje na Međunarodnoj informatičkoj olimpijadi.

fde97d1ddf5ff49684f35e81073ab1f2

Izvor/dodatno čitanje:

Vedran Balen, Mislav Balunović u matematici najbolji na svijetu, Večernji list, 2014.

M.R., Brođanin Mislav Balunović zlatni u Cape Townu, Glas Slavonije, 2014.

Hrvoje Krpan

Neznanje je pogonsko gorivo znanosti

You may also like...