Gradovi budućnosti: Singapur – grad ispod zemlje

singapur grad ispod zemlje

 

singapur grad ispod zemlje

Dok se najveći svjetski gradovi natječu visokim neboderima, Singapur je prvi grad koji zbog manjaka prostora razmatra opciju gradnje grada blizanca ispod površine zemlje.

Minijaturna svjetska sila, Singapur, nalazi se u jugoistočnoj Aziji i proteže se na 62 otoka. Ovaj maleni grad-država površine Zagreba ima pet puta veći bruto domaći proizvod nego Hrvatska te kroničan nedostatak prostora za svoju brzo rastuću populaciju.

U Singapuru je gotovo nemoguće sahraniti čovjeka. Posljednje veliko groblje, Bukit Brown, srezano je na pola kako bi se napravilo mjesta za autocestu od osam traka. U očima gradonačelnika Singapura, groblje je uzaludno potrošeni prostor koji se može bolje iskoristit.

Danas, dva aerodroma i šest vojnih baza stisnuti su unutar grada čija luka ima tri puta više prometa nego ona u Rotterdamu (op.a. najveća europska luka).

Singapur je ujedno i jedan od najvažnijih komercijalno finanscijskih centara te treći najveći prerađivač nafte. Jedna singapurska tvornica proizvodi više nafte od najveće rafinerije u Saudijskoj Arabiji. Država ima 5 i pol milijuna stanovnika i dobro opremljenu vojsku koja je tri puta brojnija od australske.

Kako izgraditi grad ispod grada?

singapur spremnik nafte

Uzevši sve ovo u obzir, postavlja se pitanje kako takav grad, koji tima tendenciju rasta, smjestiti na samo 700 četvornih kilometara? Singapurci rješenje vide u gradnji ispod površine.

„Kada su cijene zemlje veoma visoke i kada nema prostora za širenje, tada dolazi do razvoja podzemnih željeznica i podruma,“ govori arhitekt Alex Marshall. „Kada ne možete ići u širinu ili visinu, jedini način je da krenete prema dolje.“

Dok se drugi gradovi zadovoljavaju izgradnjom metroa, Singapur gradi potpuno novi grad u podzemlju. Od 2015. država je počela prodavati podzemnu površinu na dubini od 30 metara.

„To je neograničeni potencijal,“ izjavio je arhitekt Lim Eng Hwee.

Podzemni grad biti će organiziran u odvojenim slojevima u kojima će se nalaziti uredi, trgovački centri i transportni sustavi. Underground Science City, istraživački centar koji će udomiti 4200 znanstvenika nalaziti će se 50 metara ispod površine zemlje. Nakon dodatnih 50 metara nalazi se ogromno skladište oružja obloženo sofisticirani granitnim tunelima koji će osiguravati da slučajne eksplozije ne dovedu do većih tragedija.

Ako idemo još 50 metara niže, dolazimo do kontejnera veličine devetokatnice koji će služiti za skladištenje nafte. Izgradnja takvih kontejnera trebala bi na površini osloboditi prostor veličine 70 nogometnih terena.

No, sve ovo je samo početak. Vlasti Singapura očekuju kao će sedam milijuna građana živjeti u podzemlju do 2050.

„Ljudi će živjeti i raditi u ogromnim područjima ispod zemlje naspram kojih će današnji trgovački centri izgledati zanemarivo,“ zaključuje glasnogovornik ovoga zanimljivog projekta.

Hrvoje Krpan

Neznanje je pogonsko gorivo znanosti

You may also like...