Jesu li moguća godišnja doba iz serije ‘Igra prijestolja’?

Jesu li moguća godišnja doba iz serije ‘Igra prijestolja’?

Ako pratite popularnu seriju “Igra prijestolja” (Game of thrones) vjerojatno ste upoznati s nekim nelogičnostima unutar nje. Fikcijski svijet ne bi se morao pokoravati pravilima našeg okruženja, ali ostaje pitanje da li su neke pojave ipak moguće. Ako stavimo na stranu zmajeve, sljedeća stvar koja intrigira gledatelje su nepravilna godišnja doba.

Posljednje ljeto trajalo je sedam godina, dok je zima trajala nekoliko generacija. Je li takav scenarij moguć?

Da, godišnja doba mogu trajati veoma dugo,” govori Geoff Marcy sa Sveučilišta Barkley. Godišnja doba su kontrolirana planetarnim nagibom prema Suncu. Na primjer, Zemljina os je lagano nagnuta, te zbog toga dolazi do promjene godišnjih doba.

Drugi planeti proživljavaju slične – i ekstremnije – sezonske promjene.

“Sjeverna hemisfera planeta Urana nagnuta je prema Suncu oko 42 godine. Dakle, ukoliko živite blizu sjeverne hemisfere na Uranu vaše ljeto će trajati 42 godine, nakon čega bi uslijedilo 42 godine zime.”

Iako su godišnja doba na Uranu veoma duga, njih i dalje možemo predvidjeti. U seriji ‘Igra prijestolja‘ nitko ne zna kada će završiti ljeto i početi zima. Moguće je da ‘kolebljiva’ os može kreirati različite vremenske periode pojedinih godišnjih doba, govori Greg Laughlin, astrofizičar sa Sveučilišta Santa Cruz.

Nepredvidiva os neće stvoriti promjene tokom nekoliko godina ili čak desetljeća, govori Laughlin. Promjenjivost dužine godišnjih doba nastaje tek nakon tisuću godina. Drugim riječima, likovi iz televizijske serije ne bi mogli doživjeti izrazitu promjenu dužine godišnjih doba.

Mars ima ‘kolebljivu‘ os, govori Marcy. Ipak, dužina godišnjih doba na Crvenom planetu ne mijenja se na godišnjoj razini. Umjesto toga, potrebno je tisuće godina da dođe do promjene.

Knjiga i TV serija također spominju postojanje drugog Mjeseca koji je nestao nakon što se previše približio Suncu. Naravno, prema knjizi taj Mjesec je zapravo bilo jaje puno zmajeva… Stoga, možda je najbolje da ne pokušavamo znanošću objasniti ovakvu vrstu fikcije.

U svakom slučaju, Igra prijestolja je fascinantna serija koja je velikim dijelom snimana u Hrvatskoj i koja svojom intrigantnom pričom svakoga tjedna drži milijune gledatelja prikovane uz male ekrane. Must see…

stark-household-game-of-thrones-19599011-1280-720

Izvor/dodatno čitanje:

Miriam Kramer, Seasons on ‘Game of Thrones’ Planet: How They Work, Space.com, 2013.

Hrvoje Krpan

Neznanje je pogonsko gorivo znanosti

You may also like...