Online upoznavanje vodi prema sretnijem braku

Online upoznavanje vodi prema sretnijem braku

Sve više ljudi upoznaje svog supružnika online. Zapravo, trećina parova koji se vjenčaju u SAD-u započeli su svoju vezu putem Interneta. Kakva je razlika u razini sreće u braku između parova koji se upoznaju putem Interneta i na ‘klasičan‘ način?

Da bi saznali odgovor na ovo pitanje, istražitelji sa Sveučilišta Chicago i Harvard anketirali su 19.000 vjenčanih ili razvedenih parova. Parovi su morali odgovoriti na pitanja kao što su ‘Kako ste zadovoljni s vašim brakom?’, a svoj odgovor rangirali su od 1 do 7. Također, morali su ocjenjivati točnost pojedinih izjava.

Rezultati istraživanja pokazali su kako su parovi koji su se upoznali putem Interneta zadovoljniji životom u braku, oni ujedno imaju manje šanse da će se njihov brak raspast.

Na ljestvici zadovoljstva najviši rezultat od 5.7 ostvarili su parovi koji su se upoznali putem društvenih mreža, a iza njih se nalaze parovi koji su se upoznali na servisima za online izlaske. Na samom dnu su parovi koji su se upoznali putem ‘blind date-a’ (tzv. slijepi spoj) , dok su samo malo zadovoljniji, s rezultatom 5.4, parovi koji su se upoznali u noćnom klubu ili kafiću.

Kada pogledamo prekide, situacija je nešto izjednačenija. Šanse za razvod braka kod ‘klasičnih‘ parova su 7,67% dok je kod parova koji su se upoznali online ta šansa 5,96%.

7-1-2014- 10-50-03Razina zadovoljstva u braku

Izvor slike:

Focus, Graphic Science, Focus Magazine, 2013.

Hrvoje Krpan

Neznanje je pogonsko gorivo znanosti

You may also like...