Šesnaestogodišnjakinje otkrile način na koji možemo povećati niske prinose

 

Šesnaestogodišnjakinje otkrile način na koji možemo povećati niske prinose usjeva i osvojile Google Science Fair 2014.

Irske tinejdžerice Ciara Judge, Émer Hickey i Sophie Healy-Thow, sve 16 godina, osvojile su Google Science Fair 2014. Njihov projekt, Combating the Global Food Crisis, želi poboljšati niske prinose usjeva kombiniranjem dušično fiksacijskih bakterija (koje se prirodno pojavljuju u usjevima) sa žitaricama kao što su ječam i zob. Rezultati koje su postigle su nevjerojatni, djevojke su otkrile kako su njihovi testni usjevi klijali dvostruko brže i imali 74% više suhe mase.

Sve tri cure vole vrtlarstvo. U 2011., učile su o nedostacima hrane u Africi te počele razmišljati kako mogu pomoći. Jednoga dana Hickey je izvadila biljke graška koje su imale čudne kvržice oko korijenja i donijela ga u školu kako bi o tome razgovarala sa svojim nastavnikom. Grašak, kao i druge mahunarke, je u simbiozi s diazatrophic rhizobia bakterijom koju nalazimo u tlu. Ta veza vodi do dušične fiksacije koja može smanjiti potrebu za dodavanjem kemijskih gnojiva.

Djevojke su odlučile eksperimentirati s efektima bakterije na biljkama koje nisu mahunarke. Nakon što su testiranje provele na 10.000 sjemenki ječma i zobi, došle su do zapanjujućih rezultata. Dva tipa rhizobie pokazala su veliki potencijal za masovno korištenje u poljoprivredi.

U svojoj prijavi za natjecanje djevojke su istakle: “Ovi rezultati pružaju priliku za povećanje razine usjeva i smanjivanje gubitaka uzrokovanih nepovoljnim vremenskim uvjetima. Oni također pružaju priliku za smanjenje korištenja umjetnog gnojiva. Ovo otkriće može biti djelomično rješenje za siromaštvo uzrokovano nedostatkom hrane.”

google-science-fair-winners-2014-3-537x355

Hrvoje Krpan

Neznanje je pogonsko gorivo znanosti

You may also like...