Svemir u čaši vina

Svemir u čaši vina

Pjesnik je jednom rekao: “Čitav svemir je u čaši vina.” Vjerojatno nikada nećemo saznati što je on mislio, budući da pjesnici ne pišu da bismo ih razumjeli.

Ipak, ukoliko pomno pogledamo čašu vina mi možemo vidjeti čitav svemir. U njoj postoje dijelovi fizike: tekućina koja isparava ovisno o vjetru i vremenskim prilikama, odsjaj čaše i privid atoma koji nam omogućava naša mašta. Čaša je destilacija zemljina kamenja, u njoj je sačuvana tajna o dobi svemira i evoluciji zvijezda.

Kakav zanimljiv poredak kemikalija nalazimo u vinu? Kako je on nastao? Postoje fermenti, enzimi, supstrati i finalni proizvodi. U vinu nalazimo veliku generalizaciju; čitav život je fermentacija.

Nitko ne može otkriti kemijsku pozadinu vina bez otkrića uzročnika mnogih bolesti. Kako su samo žive boje vine, one svoje postojanje prikazuju svijesti koja ih nadgleda!

Ako naši mali umovi, iz nekog razloga, podijele tu čašu vina, taj svemir, u dijelove – fiziku, biologiju, geologiju, astronomiju, psihologiju itd. – zapamtite da priroda toga nije svjesna!

Stoga vratimo tu podjelu na početak da ne zaboravimo za što ona služi. Neka nam da finalno zadovoljstvo; popijmo ju i zaboravimo na sve!

svemir

Richard P. Feynman

Hrvoje Krpan

Neznanje je pogonsko gorivo znanosti

You may also like...