Učinak brisanja prijatelja s Facebooka

Učinak brisanja prijatelja s Facebooka

Dvije studije sa Sveučilišta Colorado u Denveru daju nam nove uvide na emocionalne reakcije prekidanja Facebook prijateljstva i najčešćih tipova ‘prijatelja‘ kojih ćemo se riješiti sa društvenih mreža.

Istraživanje, objavljeno ove godine, govori kako ćemo sa popisa svojih Facebook prijatelja najprije izbrisati poznanike iz srednje škole.

Najčešći razlog brisanja srednjoškolskih poznanika su njihovi komentari o religiji i politici koji su u suprotnosti s našim stajalištima,“ govori Christopher Sibona, student doktoralnog studija Računalne znanosti i informacijski sustava na Denverskoj poslovnoj školi. „Drugi razlog prekidanja virtualnog prijateljstva su česte nezanimljive objave.

U prvom istraživanju Sibona je ispitao učestala ponašanja na Facebooku, dok je kod drugog istraživanja gledao emocionalne reakcije osoba koje su izbrisane s popisa prijatelja.

Oba istraživanja bazirana su na rješenjima 1077 anketnih upitnika.

Prva studija pokazala je kako najčešće brišemo:

1.Prijatelje iz srednje škole
2. Ostale osobe (koje je trebalo napisati)
3. Prijatelje od prijatelja
4. Radne kolege
5. Prijatelje s kojima imamo zajedničke interese

Saznali smo kako prijatelji često brišu radne kolege zbog njihovih postupaka u stvarnom svijetu izvan društvenih mreža,“ govori Sibona.

uunfriend

Jedan od razloga zašto su poznanici iz srednje škole najčešća meta brisanja s popisa prijatelja su njihova politička i religijska uvjerenja koja nisu bila toliko izražena dok su bili mlađi. Ukoliko dođe do nagle promjene uvjerenja – sama ta promjena može iritirati mnoge.

Vaši prijatelji iz srednje škole možda ne znaju vaša politička i religijska stajališta, a vi ih možda veoma žustro ističete putem društvenih mreža,“ govori Sibona.„Morate znati da neslaganja lakše nastanu na društvenim mrežama nego u stvarnom svijetu.

Druga studija pozabavila se emocionalnim utjecajima. Sibona je pronašao mnoštvo emocija koje ispitanici osjećaju kada ih netko izbriše s liste prijatelja.

Najučestaliji odgovori su biti:

1. Bio sam iznenađena
2. Smetalo mi je
3. To me zabavlja
4. Osjećao sam se tužno

Ovo istraživanje pronašlo je četiri faktora koji predviđaju nečiju emocionalnu reakciju na prekid virtualnog prijateljstva. Možemo očekivati negativnu reakciju ukoliko vam je izbrisana osoba nekoć bili blizak prijatelj i ukoliko izbrisana osoba pomno prati listu svojih virtualnih prijatelja.

S druge strane, nešto manje negativna reakcija pojavljuje se ukoliko ste s izbrisanom osobom prije toga razgovarali o problemu i ukoliko je izbrisana osoba o problemu pričala s drugim osobama nakon što ste ju izbrisali.

Istraživanje je također pokazalo kako ćemo prije izbrisati osobe s kojima smo nekada bili u odličnim odnosima od poznanika.

Ova istraživanja objavljena su 2014. na 47. Havajskoj međunarodnoj konferenciji.

Izvor/dodatno čitanje:

Phys, Research shows impact of Facebook unfriending, Phys.org, 25.4.2014.

Hrvoje Krpan

Neznanje je pogonsko gorivo znanosti

You may also like...