Jezivi ubojice iz prirode (2.dio)

Jezivi ubojice iz prirode (2.dio) [3 minute čitanja]

Sloboda je uistinu relativan pojam u životinjskom svijetu. Nakon što smo se u prvom dijelu „Jezivih ubojica iz prirode“ prisjetili famoznog Dawkinsonovog citata u vezi okrutnosti prirode, ne postoji bolji način da krenemo s novim tekstom od pokrepljenja tog citata video zapisom. Za to se pobrinula stranica LiveLeak koja je objavila ovaj video.

Da, tužno, ali ponajprije realno.

Pauci Golijat

Punim engleskim nazivom  Goliath bird-eater spider ili latinski Theraphosa blondi , ovaj pauk pripada obitelji tarantula. Najteži je pauk na svijetu, ujedno i drugi najveći. Naziv Theraphosa(što znači onaj koji jede ptice) potječe iz 18. stoljeća kada je prvi puta okarakteriziran od strane njemačke prirodnjakinje  Maria Sibylla Merian.

Unatoč nazivu, ptice mu nisu glavni izvor hrane, pretežno se hrane insektima i beskralježnjacima. Nastanjuju kišne šume Južne Amerike, a mogu narasti do 30 cm i težiti 170 grama. Za ljude nisu opasni iako znaju ugristi ukoliko se osjete ugroženim. Ugriz im je podjednako bolan kao i ubod ose, a kao dodatnu obranu znaju ispustiti dlačice koje mogu iritirati našu kožu.

Zašto su zaista jezivi?

Ugledati tarantulu od 30 centimetara u svojoj blizini jezivo je samo po sebi, ako je dotična tarantula slobodna povećan puls je zagarantiran. Uz svoj izgled koji izaziva strahopoštovanje, ženke pauka Golijata imaju i zanimljivo ponašanje.

enivronment-bird-eater-spider_42556_600x450

Nakon parenja ženski paukovi imaju običaj pojesti svog partnera. To uzrokuje nerazmjer životnoga vijeka između spolova. Mužjaci tako žive 3 do 6 godina dok ženke žive 15 do 25 godina. Ne znamo kakav užitak parenje predstavlja za mužjake, ali teško da bilo kakav užitak može biti vrijedan života. Sličan kanibalizam od strane ženki pojavljuje se i kod drugih vrsta paukova, kod nekih vrsta dolazi i do genitalnog sakaćenja mužjaka. Toliko o nježnijem spolu kod životinja.

Riba kandiru

Candiru(Vandellia cirrhosa), poznata kao vampirska riba, tip je ribe koja se nalazi u vodama Amazone. Hrane se na škrgama većih riba, tijelo im je napola prozirno tako da ih je teško uočiti u brzim vodama. Fizički gledano – ništa neuobičajeno ne nalazimo kod ove vrste, djeluju vrlo pitomo, kao životinja koja se zabunom našla na ovoj listi u društvu divovskog stršljena, japanskih mravi, paukova Golijata…

Zašto su zaista jezivi?

Na žalost po čovjeka ove pitome životinjice imaju neke nezgodne navike. Naime, kandiru se ponekad zna naći u mokraćnoj cijevi ljudi. Nakon toga nemilog događaja, jedino što vam preostaje je operacija koja nije nimalo jednostavna i ne garantira odstranjenje kandirua.

Članovi amazonskih plemena preporučuju posebnu odjeću kako bi spriječili ulazak ovih malenih životinja, također govore kako kandirue privlači mokraća u rijekama. Ipak, znanstvena istraživanja su dokazala kako te tvrdnje nisu točne.

Unatoč svojoj ozloglašenosti, ne postoji mnogo dokumentiranih napada na ljude. Posljednji takav dokumentirani slučaj dogodio se 1997. kada je kandiru ušao u mokraćni kanal 23-godišnjeg muškarca iz Brazila. Muškarac je tvrdio kako je riba „skočila“ iz vode dok je urinirao i ušla u njegovu mokraćnu cijev. Dr. Anoar Samad u Manausu je izveo uspješnu operaciju uklanjanja ribe iz njegovog tijela.

enivironment-candiru_42554_600x450

Jezivi ubojice iz prirode (3. dio)

Izvor/dodatno čitanje:

National Geographic13 Scariest Freshwater Animals

Hrvoje Krpan

Neznanje je pogonsko gorivo znanosti

You may also like...