Kraj drame? Lander Philae prestao raditi nakon nestanka baterije

 

Kraj drame? Lander Philae prestao raditi nakon nestanka baterije

Poput filmskog trilera, izvještaji vezani uz maleni lander Philae neprestano su nas držali u neizvjesnosti. Počevši od slijetanja koji je promijenio povijest astronomije i astronautike, preko zabrinutih prognoza, pa sve do konačnog (?) prestanka rada landera i nestanka baterije.

Europska svemirska agencija je u sklopu misije Rosetta uspjela postaviti prvi objekt napravljen od strane čovjeka na komet. Nakon 57 sati rada i proučavanja površine kometa 67P/Churyumov–Gerasimenko, landeru Philaeu je ponestalo baterije te je on otišao u hibernacijsku fazu iz koje se vrlo vjerojatno više neće probuditi.

Ova misija bila je velik uspjeh, cijeli tim je oduševljen,” izjavio je menadžer landera Stephan Ulamec. Podsjetimo, lander Philae je imao tri slijetanja na dotični komet zbog greške koja se dogodila na samom landeru. Philae nije uspio ispaliti harpunska sidra te niti u jednom trenutku nije bio čvrsto prikovan za površinu kometa. To je uzrokovalo pomicanje od željene destinacije slijetanja, nemogućnost normalnog obavljanja znanstvenih eksperimenata i premalu eksponiranost sučevim zrakama.

philae-comet-67p-panorama-photo

Ovaj stroj je obavio nevjerojatan posao u teškim uvjetima i možemo biti ponosni na znanstveni uspjeh Philea,” napisao je Ulmec u blog zapisu Europska svemirske agencije.

Još uvijek postoji nada da se Philae “probudi iz sna” budući da komet 67P/C-G radi rotaciju oko svoje osi svakih 12,4 sata, a znanstvenici se nadaju kako bi prilikom tih rotacija lander mogao prikupiti dovoljno energije da ponovno nastavi sa radom.

Neposredno prije nestanka baterija, znanstvenici su podigli strukturu landera za 4 centimetra i rotirala ga 35 stupnjeva kako bi imao veće šanse za dobivanje najveće količine sunčevih zraka.

Izvor/dodatno čitanje:

Tariq Malik, Philae Comet Lander Falls Silent as Batteries Run Out, space.com, 2014.

Hrvoje Krpan

Neznanje je pogonsko gorivo znanosti

You may also like...