Kraj rata protiv droge za boljitak svjetske ekonomije

 

Kraj rata protiv droge za boljitak svjetske ekonomije

Rat protiv droge mora završiti – tvrdi skupina ekonomista predvođena dobitnicima Nobelove nagrade.

Desetljeće međunarodnih napora u suzbijanje zlouporabe droge nije urodilo plodom i vrijeme je da se naš fokus usmjeri prema javnom zdravstvu i ljudskim pravima. Zaključak je ovo novog izvještaja kojeg je, između ostalih, sastavilo pet dobitnika Nobelove nagrade za ekonomiju.

Izvješće nazvano ‘Završetak rata protiv droge’ osvrće se na visoke troškove i nenamjerne posljedice koje rat protiv droge ostavlja na javno zdravstvo i nacionalnu sigurnosti.

Provedba ove strategije proizvela je ogromne negativne posljedice i kolateralnu štetu,” stoji u izvješću od 82 stranice. “Osim negativnih posljedica u SAD-u, dolazi do represivne politike u Aziji, korupcije i političke destabilizacije Afganistana i zapadne Afrike, beskrajnog nasilja u Latinskoj Americi, HIV epidemije u Rusiji, globalnog nedostatka medikamenata i kršenja ljudskih prava.

U izvješću se pozivaju svjetske vlade da svoju politiku usmjere prema smanjenju štete nastale zlouporabom droga i liječenjem ovisnika. Apelira se prema Ujedinjenim narodima da potaknu države na razvoj vlastite politike budući da se jednoličan sustav nije pokazao efikasnim.

UN mora prepoznati svoju ulogu pomagača u ovom procesu. Svoju politiku trebali bi temeljiti na znanstvenim dokazima,” govori Danny Quah, profesor ekonomije i jedan od ekonomista koji su sastavili izvješće.

Osim njega, deseci stranih eksperata podržali su ovo izvješće. Među njima su se našla petorica dobitnika Nobelove nagrade za ekonomiju: Kenneth Arrow (1972), Sir Christopher Pissarides (2010), Thomas Schelling (2005), Vernon Smith (2002) i Oliver Williamson (2009).

Posljednja anketna istraživanja govore kako je javnost spremna na okončanje rata protiv droge, čak 67% javnosti favorizira politiku koja bi ponudila liječenje ovisnika.

“Propast rata protiv droge prepoznana je od strane ljudi iz zdravstva, sigurnosti, autoriteta na području ljudskih prava i nekih od najznačajnijih ekonomista,” govori John Collins, koordinator projekta. “Vođe moraju prepoznati kako sadašnje strategije sa sobom nose ogromne financijske i ljudske troškove koje snose građani i državna ekonomija.”

Puni izvještaj pročitajte ovdje.

Izvor:

Matt Farner, End The War On Drugs, Say Nobel Prize-Winning EconomistsThe Huffington Post, 2014.

Hrvoje Krpan

Neznanje je pogonsko gorivo znanosti

You may also like...